DİŞ TAŞI TEMİZLİĞİ
DİŞ ETLERİMİZ NEDEN KANAR?
Dişlerimizi fırçalamadığımızda diş etlerinin üzerinde kalan mikrop tabakası da diş etlerimizin iltihaplanmasına sebep olur. İltihaplanan diş etleri kanar, ağız kokusu yapar. Diş etleri kırmızı ve gevşektir. Dişlerin üzerinde ve diş etinin altına doğru diş taşları birikir.
Diş taşı oluşum hızı ve miktarı kişiden kişiye farklılık gösterir. Kişinin beslenmesi, sigara alışkanlığı, dişlerin konumu, ağızdaki bakterilerin çeşitliliği, bazı sistemik hastalıklar diş taşı oluşum miktarını etkileyebilir.
Diş taşları fırçayla temizlenemez. Bunun için bir diş hekiminden yardım almak zorundasınız. Hangi sıklıkta temizletmeniz gerektiği konusunda doktorunuz sizi bilgilendirecektir.
DİŞ TAŞI TEMİZLİĞİ İLE İLGİLİ GERÇEK DIŞI İNANIŞLAR
Diş taşı temizliği sırasında diş minesi zedelenir.
Doğru değildir. Bu işlem için özel olarak imal edilmiş aletlerle, hekim tarafından uygulandığında dişe hiçbir zararı yoktur.
Diş taşı temizliği yaptırdım, dişlerim sallanmaya başladı.
Bu tamamen ağızdaki hastalığın derecesiyle ilgilidir. Diş eti hastalığı sonucunda kemikte erime oluşur ve dişler sallanmaya başlar. Diş taşlarının çokluğu dişler sağlammış hissini verebilir .
Diş taşı temizlenince daha çabuk taş oluşur.
Hayır, böyle bir bilimsel gerçek yoktur. Temizlenmiş yüzey üzerindeki birikintiler daha çabuk fark edilir. Eğer ki diş taşı temizliğini yaptırmazsanız, diş taşı oluşumu devam eder. Dişlerinizi tutan kemiği eritir. Dişleriniz sallanır ve düşer.
DİŞ TAŞI TEMİZLİĞİ SIRASINDA VE SONRASINDA NELER OLABİLİR?
Dişlerde hassasiyet oluşabilir. Bu durum geçicidir. Bu dönemde hassasiyet giderici macun kullanabilirsiniz.
Dişler arasındaki taşlar temizlendiği için boşluklar oluşur. Bu doğaldır, bir süre sonra bu duruma alışılır.
Sağlıklı diş ve diş etleri için yılda bir kez diş hekiminize muayene olmayı unutmayınız !!!